Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?
Vandaag 6 mei is het ´Wereld Wachtwoord Dag´ (World Password Day). Deze dag is in het leven geroepen om eraan herinnerd te worden dat we zorgvuldiger met onze wachtwoorden moeten omgaan.
Het gevaar van onveilige inloggegevens is dat criminelen met kwade bedoelingen jouw gegevens kunnen misbruiken. Zo kunnen niet alleen mails verzonden worden vanaf jouw computer zonder dat je het zelf beseft, maar word je ook geld afhandig gemaakt of je gegevens worden gegijzeld.
Sylvia Maas
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op!
World Password Day!
4 ultieme tips!
Natuurlijk weten we dit allemaal wel, maar hoe kan je dan het beste je accounts beveiligen?
Wij geven je 4 ultieme tips om je wachtwoorden te verbeteren.
1. Verschillende wachtwoorden
Gebruik voor je verschillende accounts ook andere wachtwoorden. Krijgen criminelen toch één wachtwoord te pakken en heb jij voor alles hetzelfde wachtwoord? Dan hebben ze direct toegang tot al je accounts. Met verschillende wachtwoorden wordt de klus een stuk lastiger.
2. Wachtwoord wijzigen
Als je van je familie/vrienden hoort dat ze vreemde berichtjes van je ontvangen met allerlei linkjes, verander dan meteen je wachtwoord. Daarmee voorkom je dat diegene die al toegang heeft gekregen tot jouw accountgegevens, nog meer schade kan berokkenen. Maar beter is nog het standaard elke 3 maanden veranderen van je wachtwoorden. Voorkomt een hoop problemen!
Bij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met twee-staps-verificatie. Door het instellen van een twee-staps-verificatie voeg je een extra beveiliging toe, wat niet meer is dan een extra check via bijvoorbeeld je telefoon, alvorens je jouw account kan gebruiken.
3. Wachtwoordzin
Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijk te onthouden. Bovendien is het meestal veiliger dan een wachtwoord. Soms is een wachtwoord gelimiteerd aan een maximaal aantal tekens en is een wachtwoordzin niet mogelijk. Als het wel mogelijk is, waarom maak je daar geen gebruik van? Lekker handig! Een wachtwoordzin die goed is en makkelijk te onthouden is bijvoorbeeld: ‘’MijnFavorieteEtenIsEenHeelijkeSpaghettiEnDatIsLekker@’’. Dit is een goedvoorbeeld van een sterke wachtwoordzin.
4. Gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een digitale ’kluis’ waarin je alle wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. Het is wel van belang om een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een voorbeeld voor een wachtwoordmanager is Dashlane. Dit programma slaat al jouw wachtwoorden versleuteld op, zodat je jouw wachtwoorden gemakkelijk kunt terugvinden en automatisch laat invullen.
Brute-force attack
Maar waarom is die Jan123 dan zo onveilig? Er bestaat een methode, de zogenaamde brute-force attack. Dit is een digitale aanval waarbij de aanvaller wachtwoorden uitprobeert totdat er één blijkt te werken. Je raadt het al, zwakke inlognamen-en wachtwoorden zijn dus gevoelig voor brute-force attack. Het enige wat de hacker nodig heeft is tijd.
Zoals je ziet, is de tijd vanaf 8 tekens een stuk minder interessant om een bruto force attack op te plegen. Dat kost veel teveel tijd. Vandaar het advies om minimaal 8 tekens te gebruiken en het wachtwoord om de 3 maanden te vervangen. Dan weet je zeker dat je veilig zit!
En, wat is jouw KIK?
Neem contact op, vinden we leuk!