De kracht van inhaken: waarom en hoe?

 

Inhakers zijn niet te missen op social media. Ze worden gemiddeld drie keer zo vaak gedeeld als gewone posts en blijven beter hangen bij je volgers. Door in te haken op actuele onderwerpen zet je het algoritme voor je aan het werk en vergroot je jouw bereik aanzienlijk.

Maar pas op, inhaken om het inhaken is geen goed idee. Niet elke dag of gebeurtenis past bij je merk. Kies de juiste momenten die echt iets toevoegen voor jouw bedrijf en vermijd te commerciële of gevoelige onderwerpen.

Auteur: Marloes Boogaard

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op!

Maak je merk onvergetelijk!

Inhakers in actie: voorbeelden en tips

Gebruik inhakers om unieke content te creëren die jouw doelgroep aanspreekt. Dit hoeft niet altijd direct te maken te hebben met een specifieke dag uit de inhaakkalender. Denk aan het voorjaar om na te denken over vaccinaties voor je zomervakantie of Black Friday voor aanmeldingen op je nieuwsbrief. Door relevante inhakers te kiezen en op het juiste moment te delen, vergroot je de betrokkenheid van je publiek en laat je zien waar jouw merk voor staat.

Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle inhakers van grote merken:

Albert Heijn en HEMA:
Tijdens de Elfstedentocht-koorts deelde Albert Heijn een inhaker met een afbeelding van roze koeken in de vorm van de Elfstedentocht-route, terwijl HEMA een vergelijkbare inhaker deelde met rookworsten in de vorm van de route. Deze inhakers waren niet alleen grappig, maar ook relevant voor beide merken en pasten perfect bij het Nederlandse publiek tijdens deze specifieke gebeurtenis.

Bol.com:
Bol.com staat bekend om zijn creatieve inhakers. Zo deelden ze tijdens de Tour de France een inhaker met een afbeelding van een boekenkast vol met boeken over fietsen, wat perfect inspeelde op de interesse van hun doelgroep tijdens dit evenement.

Coolblue:
Coolblue staat bekend om zijn humoristische en speelse benadering van inhakers. Tijdens de lancering van de iPhone X deelden ze een inhaker waarin ze de ‘X’ van iPhone X gebruikten als symbool voor het feit dat hun klanten niet meer hoefden te wachten in de rij, maar gewoon online konden bestellen bij Coolblue.

Nike:
Nike staat bekend om zijn inspirerende en krachtige inhakers. Tijdens grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen delen ze vaak inhakers met motiverende quotes en afbeeldingen van atleten, wat perfect past bij hun merkidentiteit en de thema’s van de evenementen.

Deze voorbeelden laten zien hoe grote merken inhakers gebruiken om op een creatieve en relevante manier in te spelen op actuele gebeurtenissen en de interesse van hun doelgroep te wekken.

4 stappen naar succesvolle inhakers op social media

Past de inhaker bij jouw merk(identiteit)?

Relevantie speelt een belangrijke rol in het succes van een inhaker. Blijf daarom dicht bij je merk en kies inhakers die relevant zijn. Misplaatste inhakers kunnen schade aanrichten, dus skip de inhakers die niet bij jouw merkidentiteit passen.

Is het onderwerp nog wel relevant?

Kies onderwerpen die leven bij je doelgroep en wees alert op trends. Timing is hierbij essentieel, dus wees snel met actie ondernemen als je wilt inhaken.

Verschiet je kruit niet

Inhaken moet geen doel op zich zijn. Kies je inhakermomenten zorgvuldig uit en plan niet te veel inhakers in. Een goede inhaker valt op tussen alle andere berichten.

Deel je inhaker eerst met anderen

Teamwork is cruciaal voor het succes van een inhaker. Deel je ideeën met anderen en vraag om feedback. Samen kom je tot een scherpere post die past bij jouw merk.

Extra tips voor succesvol inhaken! 

  • Wees creatief en uniek: Maak inhakers die opvallen en onderscheidend zijn ten opzichte van concurrenten.
  • Wees relevant en actueel: Houd de actualiteiten in de gaten en speel in op gebeurtenissen die relevant zijn voor jouw doelgroep.
  • Ken je doelgroep: Begrijp wat jouw doelgroep interesseert en waar ze zich mee bezighouden, zodat je gericht kunt inhaken.
  • Wees authentiek: Laat de persoonlijkheid van je merk zien en wees eerlijk en oprecht in je inhakers.
  • Meet en analyseer: Monitor de prestaties van je inhakers en analyseer wat wel en niet werkt, zodat je je strategie kunt optimaliseren.

Maak van inhaken een essentieel onderdeel van je social media strategie

Inhaken op social media biedt enorme kansen om je merk te laten opvallen en je bereik te vergroten. Door relevante inhakers te kiezen, creatieve content te creëren en de juiste timing te hanteren, kun je de betrokkenheid van je doelgroep verhogen en je merkidentiteit versterken. Volg deze stappen en tips en maak inhaken een essentieel onderdeel van je social media strategie.

Moeten we dan alleen maar inhaken op social media? 

Nee! Inhaken is een onderdeel van een totaal strategie. Je hebt natuurlijk nog veel meer te melden dan alleen dat. Heb je moeite met inhaken of het aanvullen met andere relevante posts? Wij helpen je hier natuurlijk graag bij.

Markt 88
4701 PJ Roosendaal

0165 745 007
info@kikmc.nl

KvK: 61591262

En, wat is jouw KIK?

Neem contact op, vinden we leuk!

8 + 2 =