Maar spammen houden we niet van

 

Laten we eerlijk zijn: niemand zit te wachten op een eindeloze stroom promotionele e-mails. De sleutel tot succes? Een strategische funnel waarbij je op het juiste moment de juiste boodschap stuurt. In dit blog duiken we in de wereld van funnelmarketing en e-mailmarketing en laten we zien hoe jij dit effectief inzet.

Auteur: Marloes Boogaard

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op!

Hulp nodig met e-mailmarketing?

Wat is funnelmarketing?

Een marketingfunnel is het pad dat een potentiële klant aflegt vanaf de eerste kennismaking met jouw bedrijf tot een uiteindelijke conversie, zoals een aankoop of een afspraak. Dit traject wordt vaak ondersteund door slimme e-mail marketingstrategieën.

Een funnel begint met een weggever – iets waardevols dat je gratis aanbiedt, zoals een e-book, checklist of webinar. In ruil hiervoor laat de bezoeker zijn e-mailadres achter, waarna je met een reeks zorgvuldig geplande e-mails de relatie opbouwt en de lezer richting een conversie stuurt.

De kracht van een goede e-mail funnel

Een effectieve e-mailfunnel bestaat niet uit willekeurig verstuurde e-mails. Het draait om timing, relevantie en waarde. Je wilt je potentiële klanten niet overladen met content, maar ook niet stil blijven. Het doel van de e-mails is niet alleen informeren, maar ook de lezer motiveren om actie te ondernemen.

De drie belangrijkste fases in een e-mailfunnel:

  1. Bevestiging en vertrouwen opbouwen
  2. Herinnering en micro-schuldgevoel benutten
  3. Laatste kans: de FOMO-trigger

Laten we deze stappen verder uitwerken.

Stap 1: Bevestiging en vertrouwen opbouwen

E-mail 1: Direct na de aanvraag
De eerste e-mail is puur ter bevestiging. Je feliciteert de lezer met de aanvraag en bevestigt dat ze een slimme keuze hebben gemaakt. Dit is belangrijk, want veel mensen twijfelen nog op dit punt. Hier bouw je vertrouwen op door bijvoorbeeld:

  • Een korte uitleg te geven over wat ze kunnen verwachten.
  • Te benoemen wat de voordelen zijn van de weggever.
  • Ze te motiveren om direct een afspraak te maken, zodat ze optimaal gebruik maken van hun aanvraag.

Tip: Voeg een link toe waarmee ze meteen een afspraak kunnen inplannen. Hoe makkelijker je dit maakt, hoe groter de kans dat ze het doen.

Stap 2: Herinnering en het micro-schuldgevoel activeren

E-mail 2: Dag na de aanvraag
Laten we eerlijk zijn: de kans is groot dat jouw e-mail nog onaangeroerd in de inbox ligt. De meeste mensen hebben jouw weggever nog niet eens bekeken. Dit is hét moment om hen eraan te herinneren.

Hoe pak je dit aan?

  • Herinner de ontvanger subtiel aan hun aanvraag.
  • Gebruik het ‘micro-schuldgevoel’: “We zagen dat je onze weggever hebt aangevraagd, maar waarschijnlijk nog niet hebt bekeken. Geen probleem, maar je mist waardevolle inzichten.”
  • Benoem een extra reden om een afspraak in te plannen, bijvoorbeeld een exclusieve bonus of een persoonlijke strategiecall.

Voorbeeldtekst:
“Wist je dat 9 van de 10 mensen pas écht stappen zetten als ze een plan op maat hebben? Laten we samen kijken hoe jij het maximale uit jouw aanvraag haalt. Plan hier je afspraak in.”

Stap 3: Laatste kans – De FOMO-trigger

E-mail 3: Twee dagen later
Mensen reageren vaak pas als iets bijna ‘verdwijnt’. Daarom werkt een laatste kans e-mail zo goed. Dit is je moment om FOMO (Fear Of Missing Out) in te zetten.

Hoe prikkel je de lezer?

  • Laat weten dat de mogelijkheid om een afspraak te plannen bijna verdwijnt.
  • Benoem wat ze mislopen als ze géén actie ondernemen.
  • Maak de urgentie duidelijk, bijvoorbeeld: “Dit is je laatste kans om gratis gebruik te maken van deze strategiecall.”

Voorbeeldtekst:
“Wil je groeien, maar blijf je vastlopen? Dit is je laatste kans om onze gratis strategiecall in te plannen. Geen actie = geen verandering. Mis het niet!”

KIKKENtip: Test verschillende incentives. Geef bijvoorbeeld een gratis extra, zoals een exclusieve whitepaper of een kortingscode, aan mensen die binnen 24 uur een afspraak plannen.

Wat is een goed resultaat?

Niet iedereen die je e-mails ontvangt, zal direct actie ondernemen. En dat is oké. Maar wat kun je wél verwachten?

Goede conversieratio’s voor een e-mailfunnel:

  • 25% van de leads plant zelfstandig een afspraak in – dit is een topresultaat!
  • 5-10% is een realistische conversie voor de meeste bedrijven.

Wil je dit percentage verhogen? Maak het voordeel van een afspraak zo duidelijk en aantrekkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • Exclusieve bonus bij een afspraak
  • Beperkte plekken beschikbaar
  • Concrete resultaten beloven

Onthoud: Wie niet direct converteert, kun je later nog opvolgen via mail, WhatsApp of een belletje. Persoonlijk contact kan vaak net dat duwtje geven.

E-mailfunnels werken, mits je ze slim inzet

E-mail marketing en funnelmarketing zijn krachtige tools om jouw leads om te zetten in klanten. Maar het succes zit ‘m in de strategie:

  • Geef waarde in je weggever en bouw vertrouwen op.
  • Houd je funnel kort en relevant – drie mails is meestal genoeg.
  • Maak het plannen van een afspraak zo laagdrempelig mogelijk.
  • Speel in op het micro-schuldgevoel en gebruik FOMO om actie te stimuleren.

Wil jij meer leads en klanten via e-mailmarketing? Dan is een slimme funnel de sleutel. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een converterende e-mailfunnel? Wij helpen je graag!

Markt 88
4701 PJ Roosendaal

0165 745 007
info@kikmc.nl

KvK: 61591262

En, wat is jouw KIK?

Neem contact op, vinden we leuk!

9 + 5 =

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer u terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site u het meest interessant en nuttig vindt.