Daarom gebruik je storytelling in video!

Met storytelling in video kun jij de doelgroep een verhaal vertellen. Zo kun je een emotie koppelen aan de boodschap die je probeert over te brengen. Maar wat is nou belangrijk als het gaat om storytelling? Waar moet je op letten? Bedrijven zoals Pixar en Disney zijn hierin absolute uitblinkers. Zij weten al jarenlang mensen te boeien met hun verhalen. Allemaal verschillende soorten verhalen, maar als je ze goed bestudeerd hebben ze toch wat overeenkomsten met elkaar.

De rode draad is grotendeels hetzelfde. Er ontstaat bijna altijd wel een probleem of uitdaging waarmee de spanning wordt opgebouwd maar het eindigt vrijwel altijd positief waardoor je een tevreden gevoel overhoudt aan het verhaal of film.

Volgens Director en Pixar storyboard artist Emma Coats zijn er namelijk een aantal punten bij storytelling waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat het een succes kan worden. Volgens Emma Coats zijn dit belangrijke eisen:

  1. De aandacht weten te grijpen
  2. Het uitkiezen van karakters waarmee de kijker zich kan identificeren
  3. Zorgen voor een conflict of uitdaging
  4. Het simpel houden: te veel details en de kijker is afgeleid
  5. Zorgen voor herkenning
  6. De spanning opbouwen

Auteur: Annabel Rovers

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op!

“Kippenvel, dat is wat storytelling in videomarketing zo ontzettend mooi maakt”

Storytelling is dus een goed middel als je wilt focussen op de merkbeleving en meer interactie met jouw doelgroep wil generen. Met gebruik van storytelling roep je een bepaalde emotie op bij deze doelgroep. Welke emotie of emoties dit zijn kun je zelf sturen door de juiste beelden te gebruiken.

Maar wat maakt een video goed en aan welke bedrijven kun je een voorbeeld nemen? Ik heb een aantal leuke en inspirerende voorbeelden bij elkaar gezocht!

IKEA

IKEA is de laatste jaren veel meer gaan focussen op beeld. IKEA draait natuurlijk ook om sfeer, emotie en gevoel. Dat ze hun focus dus meer zijn gaan leggen op beeld is een slimme zet!

Zo hebben ze afgelopen jaar een commercial gemaakt waarin er nauwelijks wordt gesproken maar de beelden centraal staan. Het draait om de beleving.

Naast deze commercial over duurzaamheid, hebben ze zich ook direct tot hun doelgroep gericht. De doorsnee mens. IKEA staat natuurlijk bekend om de talloze bouwpakketten van kasten, stoelen en tafels. Ze hebben voor iedereen wel wat. De missie van IKEA is dat willen voor iedereen een woonoplossing bieden, ongeacht het aantal vierkante meters. Maar woonoplossingen zijn er natuurlijk voor mensen die dan ook een woonfrustratie hebben.

Om de doorsnee mens te bereiken heeft IKEA een videoreeks gemaakt met allerlei Nederlanders die hun woonfrustatie delen. IKEA lost in deze reeks de woonfrustraties voor de mensen op. De woonfrustraties die terugkomen in deze serie zijn herkenbare irritaties die in bijna ieder huishouden wel voorkomen.

Als je de tips van Pixar ernaast houdt, is te zien dat er zeker een aantal punten terugkomen. Zo is er een uitdaging aanwezig, de kijker kan zich identificeren met het karakter en de woonfrustraties zijn die veelal herkenbaar! Deze videoreeks was ook een groot succes bij IKEA!

 

Bol.com

Bol.com zet videomarketing creatief in. Zo hebben ze het concept de bol.com Goedmaker opgezet. Binnen dit concept focussen zij zich niet op alle tevreden klanten, maar juist op ontevreden klanten waarbij iets mis is gegaan. Bijvoorbeeld bij de oma van Milo. Zij bestelde voor haar kleinzoon een skelter die niet aankwam. Ze stond met lege handen op Milo zijn verjaardag. Bol.com maakt het goed met de bouw van een skelterbaan en natuurlijk de levering van de bestelde skelter.

Ook bol.com doet dus aan storytelling in video. Ze laten een probleem zien wat ze gaan oplossen. Ook de karakters in het verhaal, zoals de oma van Milo, zijn herkenbare personages in herkenbare situaties. Zie hier hoe bol.com dit aan heeft gepakt!

Praxis

Een ander mooi voorbeeld van storytelling en gebruik van videomarketing is Praxis. Centraal staat een oplossing bieden aan hun doelgroep: de thuisklussers. Praxis maakt daarom speciale how-to video’s om hun doelgroep een handje te helpen.

Dit sluit ook perfect aan bij hun slogan: Voor de Makers. Zo laten ze onder andere zien hoe je meubels kan verven, hoe je laminaat repareert en hoe je plakplinten plaatst.

Daarnaast proberen ze transparant te zijn en een kijkje achter te schermen te geven. Heel slim want zo kan de doelgroep van Praxis zich nog meer inleven en identificeren met het bedrijf! Door een kijkje achter de schermen te geven wordt Praxis laagdrempeliger en meer toegankelijk.

Voor een bedrijf als Praxis best belangrijk omdat hun doelgroep de thuisklussers zijn. Die houden over algemeen niet van veel poespas of super hippe reclames.

Ajax

Het social media team van Ajax heeft in 2019 een prachtige video naar buiten gebracht . Ze hebben een hoop complimentjes mogen ontvangen over deze videoboodschap waarbij ze een eerbetoon gaven aan het team. The class of 2019. Het heeft vele mensen kippenvel bezorgt, en dat is wat storytelling via videomarketing zo ontzettend mooi maakt. Het is echt een beleving. Ook komen hier weer meerdere tips van Pixar in terug. Zo weten ze de aandacht te grijpen, is er duidelijk een uitdaging en word door de manier van filmen in combinatie met geluid de spanning licht opgebouwd. Daarnaast is er een stukje herkenning want iedereen moet dealen met de coronacrisis.

Nike

Nike heeft afgelopen zomer een nieuwe commercial gepresenteerd om iedereen, en vooral sporters, een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Veel sportevenementen kunnen door de pandemie helaas niet doorgaan.

Nike benadrukt dat sport verenigt, ook in moeilijk tijden zoals nu met de coronacrisis. De focus ligt op inclusiviteit en doorzettingsvermogen. De video bestaat uit meerdere split-screens waarop twee sporters of gebeurtenissen te zien zijn die moeiteloos in elkaar overlopen.

Dus: gewoon doen…

Denk je nu misschien na het lezen van dit blog, ik moet ook iets met storytelling gaan doen? Ga aan de slag en hou als hulpmiddel de tips van Pixar erbij! Zo hou je een rode draad in jouw verhaal. 

Markt 88
4701 PJ Roosendaal

0165 745 007
info@kikmc.nl

KvK: 61591262

En, wat is jouw KIK?

Neem contact op, vinden we leuk!

2 + 7 =