fbpx
Search
Is jouw website AVG proof? Check het hier!
fade
7233
portfolio-item-template-default,single,single-portfolio-item,postid-7233,eltd-core-1.1.2,averly-ver-1.5,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-follow-portfolio-info,eltd-main-style1,eltd-disable-fullscreen-menu-opener,eltd-header-standard,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-disable-sidemenu-area-opener,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

AVG, Blog

Is jouw website AVG proof?

Ok, als je nog niet weet dat de AVG eraan komt, heb je écht onder een steen gelegen. We gaan dus ook niet uitleggen wat dit inhoud en wat het precies is. Meer info over de AVG: KVK. Wij geven je enkel een praktische handleiding om je website AVG proof te maken. Belangrijk om te vermelden is dat wij geen jurist zijn en je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de te ondernemen acties.

 

Zorg voor een beveiligde verbinding (SSL/HTTPS)

Zie je al op elke pagina op je website https:// staan? Dan heb je het al voor elkaar. Dit zorgt er namelijk voor dat als iemand een contactformulier op je site invult, deze versleuteld worden verstuurd. En dus beschermd zijn. Overigens is het ook essentieel voor je Google ranking! Dit is redelijk eenvoudig voor elkaar te krijgen via je hosting partij.

 

Pas je privacyverklaring aan

Iedereen moet kunnen zien wat er met zijn/haar gegevens gebeurd. Hierbij gaat het niet alleen om gegevens die iemand invult op een contactformulier, maar ook om gegevens die een website automatisch verzameld. Heb je bijvoorbeeld Google Analytics, of pas je remarketing toe? Dan verzamel je ook gegevens.

Dit alles moet opgenomen zijn in je privacyverklaring. Deze moet duidelijk op je website staan, zorg er dus voor dat deze niet alleen in de footer staat, maar ook bij elk contactformulier waar om persoonsgegevens gevraagd wordt. Wel zo duidelijk. Je advocaat kan je  helpen met het opstellen of aanpassen van deze privacyverklaring.

 

Check je online formulieren

Bijna elke website heeft wel één of meerdere invul formulieren. Deze moet je controleren op de gegevens die je vraagt. Heb je al die gegevens écht nodig? Zet er ook een duidelijke titel boven zoals ‘Neem contact op’ of ‘Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief’, dan weet iemand wat er gebeurt als hij/zij een formulier invult. En zet er even een linkje naar de privacy verklaring bij.

Wat gebeurd er na het invullen van een formulier? Krijg je die zelf alleen per mail binnen? Of komen ze ook in het CMS van je website terecht? Is dit laatste wel nodig?

 

Pas je Google Analytics instellingen aan

Zoals gezegd, als je Google Analytics gebruikt, verwerk je daarmee persoonsgegevens. Kort beschreven moet je daarom de volgende acties ondernemen:

  • Sluit een verwerkersovereenkomst met Google af
  • Zorg ervoor dat Google niet het volledige IP-adres verwerkt (Anonymize IP)
  • Controleer of de functie voor User ID’s niet staat ingeschakeld
  • Informeer je bezoekers over het gebruik van Analytics en opt-out
  • Vink de standaardinstelling ‘Gegevens delen met Google’ uit
  • Schakel gegevens delen met Google voor advertentiedoeleinden uit

 

Sluit een verwerkersovereenkomst af met je online partner en je hosting provider

Als eigenaar van een website is het verplicht een verwerkersovereenkomst te hebben met de partij die je website beheert. Als eigenaar van de website heb je de rol als Verwerkingsverantwoordelijke en ben je aansprakelijk bij eventuele datalekken.

Wordt jouw website door ons onderhouden? Dan dien jij een verwerkersovereenkomst met met ons als partner af te sluiten. Wij hebben in deze de rol van Verwerker. Wat er precies in de verwerkersovereenkomsten moet staan is per bedrijf verschillend.

Ook met je hosting provider sluit je zo’n verwerkersovereenkomst af.

 

Hulp nodig?

Wil je dat wij je helpen met je website? Neem vooral contact op!

 

Bron: D-Media

Datum:

23 mei 2018

Schrijver:

Marloes Boogaard